Iubirea De la Noi la Cladovaexternal image 1071.jpg
Mulţi spun că iubirea nu poate fi explicată în totalitate în cuvinte fară sa îi fie pierdută esenta,pentru ca această senzaţie incomensurabilă,nu se explică… ci se simte.Mai presus de toate,iubeşti cand nu ceri definiţii… sau nu ceri definiţii atunci când iubeşti.

Iubirea este lanţul universal ce ne leagă sufletul,pe un talisman tainic ce luminează totul în jur.Atunci când iubeşti, tot ce te înconjoară se metamorfozează într-un trandafir ce parfumează suav aerul pe care îl respiri doar prin sublima tremurare a unei petale,iar cand nu mai eşti demn de ea o pierzi precum un parfum ce nu persista.

Parafrazand citatul celebrului dramaturg William Shakespeare "Dragostea este ceaţa care se formează cu aburii suspinelor",acel bagaj de senzaţii pline de umbre şi lumini care îţi vibrează inima:suspini de emoţie, suspini de teamă,suspini pentru că iubeşti. Iubirea adevărată domina mai ales prin amintire: nicio iubire nu se stinge,doar inveti să trăieşti fără ea,dar parfumul proaspăt al primei atingeri,fluturii din stomac, emoţia primului "te iubesc" vor rămâne mereu prelinse ermetic in inima ta .

După cum a zis si Mircea Eliade "Nu pot cunoaşte adevarata dragoste,decât depaşind-o" poate doar atunci realizezi importanţa unei persoane,când ai pierdut-o,aidoma unei crizanteme ce şi-a pierdut mireasma în adierea vântului. La urma-urmei dragostea este un risc ,o bligaţie, un risc de a trăi,deoarece unde există dragoste,exista viaţa,iar viaţa fară dragoste,este asemenea unui an de primăvară.

external image Sirene.jpg&t=1&h=196&w=154&usg=__W7ukMMKXesaKzBT9nAA_aIfcprM=


ANIMALE FANTASTICE
în Antichitate şi Evul Mediu, când cunoştinţele de zoologie erau departe de a fi atât de exacte ca in prezent, existau nenumarate legende despre animale fabuloase. Ne uimeste să aflam azi cât de convinşi erau strămoşii noştri de existenţă unor astfel de creaturi. Sirenele, calugării de mare, unicornul, dragonii, basiliscul si alte asemenea fiinţe inflăcărau imaginaţia oamenilor din acele vremuri, iar aşa-numitele bestiarii medievale – carţi cuprinzând descrieri si reprezentări ale animalelor – sunt pline de imagini, desenate cu multă fantezie, ale acestor vieţuitoare extraordinare. Pentru multe dintre ele au fost propuse, mai apoi, explicaţii ştiinţifice. Astfel, vestitul monstru marin Kraken, din legendele nordice, este considerat a fi un calmar uriaş din genul Architeutis (la Smithsonian Museum, din Washington, SUA, se afla un exemplar de cca. 10 metri lungime). Dar sirenele ce puteau fi?

"Intai si-ntai sosi-vei la sirene/ Acelea care-ademenesc pe oameni…"
(Homer, Odiseea; trad. G. Murnu)

Poetul antic Homer, in poemul Odiseea care istoriseşte călătoria lui Ulise, după razboiul troian, inapoi spre insula natală, Ithaca, pomeneşte de aceste femei ale mării, care trăiau pe o insulă si ademeneau, cu glasurile lor, călătorii care-şi găseau apoi moartea pe insula fermecată. Ulise si ceilalţi navigatori de pe corabie au scăpat cu viata urmând sfatul vrajitoarei Circe: Ulise a fost legat zdravan de catarg, pentru a nu putea părăsi corabia, iar tovarăşii săi şi-au astupat urechile cu ceara, ca sa nu auda cantecul vrăjit. Nu ştim exact cum arătau aceste sirene in viziunea lui Homer; se pare, că pentru grecii antici, sirenele erau nişte femei cu coada de pasare!In Antichitate şi Evul mediu, când cunoştinţele de zoologie erau departe de a fi atât de exacte ca în prezent, existau nenumarate legende despre animale fabuloase. Ne uimeşte să aflam, azi, cât de convinşi erau stramoşii noştri de existenţa unor astfel de creaturi. Sirenele, calugării de mare, unicornul, dragonii, basiliscul si alte asemenea fiinţe înflăcărau imaginaţia oamenilor din acele vremuri, iar aşa-numitele bestiarii medievale – carţi cuprinzând descrieri si reprezentări ale animalelor – sunt pline de imagini, desenate cu multă fantezie, ale acestor vieţuitoare extraordinare. Pentru multe dintre ele au fost propuse, mai apoi, explicaţii ştiinţifice. Astfel, vestitul monstru marin Kraken, din legendele nordice, este considerat a fi un calmar uriaş din genul Architeutis (la Smithsonian Museum, din Washington, SUA, se afla un exemplar de cca. 10 metri lungime). Dar sirenele ce puteau fi?

external image sirena.jpg?width=450&height=627