Inorogul
external image unicornsz.jpg

Inorogul, numit şi licornă sau unicorn, este un animal mitologic, este reprezentat ca un cal alb având un corn în mijlocul frunţii. Legendele descriu acest corn ca având puteri miraculoase: vindecă bolile, curăţă răul, dă viaţă.
Unicornul sau inorogul a reprezentat, de-a lungul secolelor, un subiect în jurul căruia s-au iscat numeroase legende. Se întâlneşte sub urmatoarele denumiri: Ekasringa, Kirtnasari, Cartazon, Kirin, Wahid şi Karn, Abou Quarn, Kartkdann, etc. În Asia, el este numit „animalul de zăpadă” şi ia forma unei capre de angora cu un singur corn. Chinezii credeau că acest animal avea corpul unei căprioare, copitele unui cal şi coada unui bou, numindu-l "k'i-lin". Pentru ei, unicornul reprezenta înţelepciunea. De-a lungul timpului, însă, apariţia unicornului a reprezentat un fel de avertisment pentru oameni. Un grup de luptători ai lui Gingis Han au raportat că au văzut un inorog, ceea ce a însemnat un semnal pentru oprirea războiului. După această înştiinţare, Mongolia a încetat planurile de bătălie. În mitologia chineză, unicornul era un animal care venea printre oameni numai cu misiuni importante. Vocea sa era deosebit de frumoasă şi se asemăna cu clinchetul armonios al clopoţeilor. Blândeţea lui era atât de mare încât îşi ridica picioarele foarte sus pentru a evita să calce pe orice vietuitoare. Unicornul era foarte puternic, un conducător în rândul animalelor. Cu toate acestea, el trăia singur şi se credea că este imposibil de prins. Apariţia sa era interpretată ca un semn bun, iar faptul că nu a mai fost văzut de secole înseamnă că trăim într-o epocă necurată. external image inorog%20final%20copy.jpg
Istoricii bisericeşti au găsit picturi care îl înfăţişează pe Dumnezeu dând nume animalelor, iar in fruntea tuturor perechilor de animale se află un inorog. În Bibliile ilustrate, acest animal misterios apare între Adam şi Eva, iar cornul său este îndreptat către arborele Binelui şi Răului. Se spune că inorogul îşi datorează forţa miraculoasă unei călătorii pe care o face o dată pe an spre grădina apelor Paradisului, unde consumă plante magice, dătătoare de viaţă. Sfântul Ambrozie spunea că „originea unui unicorn este un mister asemeni naşterii lui Iisus”. Pe timpul Potopului el a fost cel care a salvat Arca, legând-o şi trăgând-o cu cornul său imens, salvând umanitatea, animalele şi plantele de la o distrugere totală.
Unicornul este întâlnit şi in izvoarele istorice ale Greciei. Prima descriere a unicornului apare la medicul grec Ctesias din Cnidas, care a plecat sa viziteze curtea regelui Darius al II-lea al Persiei.Nu se ştie cu siguranţă dacă inorogul a existat sau nu, dar povestiri despre el au existat în toate colţurile lumii. Unele poveşti vorbesc despre unicorn ca despre o fiinţă cu puteri miraculoase, invizibilă şi cu posibilitatea de a se ascunde de privirea oamenilor, dispărând ca prin minune în pădurile întunecoase. În epoca medievală, inorogul este reprezentarea puterii, dar şi a purităţii. Prin cornul său unic, inorogul reprezintă săgeata dreptătii, raza solară, sabia lui Dumnezeu.
Unicornul este în general o fiinţă singuratică, deşi unele basme vorbesc despre grupuri de inorogi care aleargă împreună şi se adapă din râurile învolburate ale pădurilor. Alte poveşti ne asigură că inorogii se nasc din valurile mării şi ies adesea să alerge şi să se joace pe plaja însorită. În legendele arabe, unicornul apare din mijlocul nisipurilor deşertului şi se apropie doar de copiii singuri, doarme o vreme lângă ei şi apoi dispare din nou.
external image inorog.jpg

NOTA 10
Surse : www.wikipedia.ro
http://gigik.weblog.ro/usercontent/81/81380/inorog.jpgPERSONALITĂŢI, EXEMPLE, MODELE

Isus din copilăriede Vasile VoiculescuPE CRUCE
de Vasile Voiculescu
Iisus murea pe cruce. Sub arşiţa grozavă
Pălea curata-i frunte ce-o sângerase spinii
Pe stâncile Golgotei tot cerul Palestinii
Părea că varsă lavă.
Şi chiar în clipa morţii huliră cărturarii
Cu fierea oţelita il adapau strajerii…
Radea cu hohot gloata cu spasmele durerii
Si-l ocarau talharii.
Zdrobita, la picioare-i zacea plângând Maria
Si-adanc zbucnea blestemul din inima-i de mama
Alaturi Magdalena, in lunga ei marama,
Tipa vazand urgia.
Departe ucenicii priveau fara putere…
N-aveau decat sa fuga in lumea cea pribeaga
Cu el se naruise nadejdea lor intreaga
Si fara mangaiere.
Tarziu, porni multimea in palcuri spre cetate
Pe drumurile-nguste cu lespezi pardosite
Trecura fariseii cu fetele smerite
Si barbile-argintate.
Maslini fara de frunze dormeau mocnind pe coaste
In vale,ca-ntr-o pâcla, dormea Ierusalimul,
Pe cruce somnul mortii dormea de-acum sublimul
Iisus, vegheat de oaste.

http://art-zone.ro/poezii/vasile_voiculescu/pe_cruce.html

Alte link-uri:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Voiculescu
http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/gradina.php
http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/doamne_vv.php

Mihai Eminescu
biografie
http://art-zone.ro/poezii/mihai_eminescu.html

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Eminescu

http://www.romanianvoice.com/poezii/biblio/bib_eminescu.php