Iubirea pluteste in aer...pacat ca bate vantul...:)


external image iubirea.jpg

 • Iubirea este o forţă care transformă şi face ca sufletul omului să fie mai bun. (Paulo Coelho)
 • Iubirea este o promisiune, iubirea este un suvenir, odată dat niciodată uitat, niciodată lăsat să dispară. (John Lennon)
 • Iubirea este cea mai frumoasă muzică din partitura vieţii. Fără ea, ai fi un etern afon în corul imens al omenirii. (Roque Schneider)


 • Iubirea este o forţă. Nu este un rezultat; este o cauză.(definiţie de Anne Morrow Lindbergh)
 • Iubirea? Ce-i iubirea? se gândea el. Iubirea stă în calea morţii. Iubirea este viaţa. Tot, tot ce înţeleg, înţeleg numai pentru că iubesc. Tot ce există, există pentru că iubesc. Totul e legat numai de iubire. Iubirea este Dumnezeu şi, când mori, înseamnă că tu, o particică din iubire, te întorci la izvorul veşnic al tuturor lucrurilor.(definiţie de Lev Tolstoi în Război şi Pace)

Gala Galaction


Iubirea – Sentimentul suprem
In opera “De la noi la Cladova” de Grigore Pisculescu, scrisa sub pseudonimul de Gala Galaction, intalnim ca element prinicpal tema iubirii, aceasta aparand in mai multe ipostaze pe parcursul operei. Aceste ipostaze sunt :
Iubirea ca MIRACOL, asociat intineririi, primaerii, in opera fiind asociata chiar cu sfera semantica a floralului/vegetalului ; « Asa cum s-ar petrece cu o samanta adormita si inchisa, pe care un fachir ar pune-o in palma si ar face-o sa germineze, sa creasca si sa se despleteasca in foi si in filamente si sa se incunune, popa Tonea, in rastimpul ce trecu cu miruitul a douazeci – treizzeci de crestini. »
Iubirea ca FATALITATE A DESTINULUI : indragostirea fulgeratoare (coup de foudre), la prima vedere, imposibilitatea individului de a se impotrivi pasiunii care il devora ; « Borivoje, biet copil ! din clipa aceea, marmora stralucita a fapturii ei a trecut, din nevinovatie si din somn, de-a dreptul in focul iubirii si-al suferintii. A fost si pentru popa Tonea, si pentru ea un ceas deopotriva de nenorocit si de ars de fulgerarile sortii. »
Iubirea ca PASIUNE MALEFICA, ca boala distrugatoare care duce inevitabil la moarte, dupa cum se dezvaluie in deznodamant,Borivoaica , fiind ocolită de preot , cade în boală . Preotul în drum spre jupân Traico , aude urlete disperate de ajutor întrucât se stingea un suflet fără preot ..Apele se învolburaseră , iar vâslarii erau îngrijoraţi însă preotul i-a asigurat că toate vor fi bine , fiindcă cele sfinte erau la el . Borivoje era în suferinţă în ceasul al –XII-lea.
Momentul unicei fericiri a celor doi a fost ultima întâlnire ,fără de păcat , cu condiţia atotdivină şi atotcurăţătoare.

Personajul principal , “ popa Tonea “ , este ca şi alte personaje ale lui Galaction , preotul ideal supus unei grea încercări .
El era considerat uşă de biserică şi împlinitor poruncilor lui Dumnezeu.Îi conferă o admiraţie respectabilă , faptul ca îşi recunoaşte propriile greşeli şi îşi cere iertare păcatelor ce le-a făcut.Momentul unicei fericiri a celor doi a fost ultima întâlnire ,fără de păcat , cu condiţia atotdivină şi atotcurăţătoare.
Personajul principal , “ popa Tonea “ , este ca şi alte personaje ale lui Galaction , preotul ideal supus unei grea încercări .
El era considerat uşă de biserică şi împlinitor poruncilor lui Dumnezeu.Îi conferă o admiraţie respectabilă , faptul ca îşi recunoaşte propriile greşeli şi îşi cere iertare păcatelor ce le-a făcut.
Iubirea este o tema inepuizabila si oricat s-ar scrie despre iubire, mai raman inca multe de scris. De aceea noii scriitori, viitoarele nume sonore continua sa scrie despre dragoste, sub alte forme, sub alte titluri, descriind noi trairi. Iubirea este si va ramane tema fundamentala a literaturii tuturor prezentului, trecutului si viitorului.
.
http://www.referatele.com/referate/romana/online38/IUBIREA-in-operele-literare---iubire-referatele-com.php


external image lectie_de_iubire.jpg

___

Vasile Voiculescu (n. 27 noiembrie 1884, Pârscov, Buzău, România - d. 26 aprilie 1963, Bucureşti, România), a fost un medic, poet, prozator şi dramaturg român.

Cuprins

1 Date biografice

Date biografice

Vasile Voiculescu se naşte la 27 noiembrie 1884 in comuna Pârscov din Judeţul Buzău ca fiu al lui Costache Voiculescu, gospodar cu stare, şi al Sultanei (născută Hagiu), fiica unui negustor. Începe şcoala în satul Pleşcoi în anul 1890. Încheie cursul primar la Buzău. Urmează studii liceale la Liceul „Alexandru Hâjdeu” şi apoi la Liceul Gheorghe Lazăr din Bucureşti. Preocupat de materialism, pozitivism şi evoluţionism citeşte pe Littré Claude Bernard, Auguste Comte, Darwin şi Spencer. Studiază opera lui Wundt, Höfding, Pierre Janet şi W. James, atras de psihopatologie şi de psihofizică.
Începe Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti (1902 - 1903), apoi trece la Facultatea de Medicină, în 1903, şi îşi ia doctoratul în medicină în 1910.
Se căsătoreşte cu Maria Mittescu, studentă şi ea la Medicină, cunoscută în satul său natal, Pârscov. I-a închinat poezii şi scrisori de dragoste.Debutează în Convorbiri literare (1912). Practică medicina la ţară; în timpul primului război mondial este medic militar la Bârlad, unde participă la serile culturale ale lui Vlahuţă. Editorial debutează cu volumul Poezii (1916). Din acelaşi an colaborează la Flacăra lui C. Banu, în urma unei recomandări date de Macedonski. Ia Premiul Academiei pentru volumul Din ţara zimbrului şi alte poezii (1918). El a decedat în anul 1963, dar rămane printre noi prin casa memorială Vasile Voiculescu de la Pârscov.

Poetul, dramaturgul şi prozatorul

 • Începuturile poetice ale lui Vasile Voiculescu au stat sub influenţa benefică a poeziei lui Vasile Alecsandri, Alexandru Vlahuţă, George Coşbuc. Lirica sa din perioada interbelică se distinge prin puternice accente religioase, generate de convingerea că există Dumnezeu. Ea se înscrie-n curentul tradiţionalismului interbelic, care se va transforma în poezia gândiristă. Înclinaţia spre teluric şi elementar, sentimentul religios, sunt semnificate prin simboluri şi alegorii. Apar treptat semnele expresionismului: tumultul vieţii pulsând în vegetaţia din jur, sufletul devine spaţiul unor frământări ca în pragul apocalipsului. Temele religioase preferate sunt Naşterea, venirea Magilor, moartea Mântuitorului. În volumul Poeme cu îngeri sunt foarte multe prezenţe angelice, întreg universul poetic e cuprins de această hierofanie.
 • Devine medic şi doctor în medicină la Bucureşti, ţine la radio o serie de conferinţe faimoase de medicină pentru ţărani, dar pasiunea pentru scris se amplifică, scriind şi povestiri fantastice. În proză îi apar postum Capul de zimbru, Ultimul Berevoi, amândouă volume de povestiri; romanul Zahei orbul şi Teatru, unele dintre povestiri au fost scrise în perioada când a fost exclus din viaţa literară, iar din dramaturgie putem cita piesele: Duhul pământului, Demiurgul, Gimnastică sentimentală, Pribeaga.
 • În 1941 este distins cu Premiul Naţional de poezie.

Maturitatea şi bătrâneţea

Recunoaştere postumă

Ca semn al preţuirii de care se bucură opera lui Vasile Voiculescu într-o Românie modernă şi democratică, membrii Academiei Române l-au ales post-mortem pe rafinatul scriitor ca membru al acesteia.

Bibliografie selectivă

 • Poezii, Bucureşti (1916)
 • Din ţara zimbrului, Bârlad (1918)
 • Pârga, Editura Cartea românească, (1921)
 • Poeme cu îngeri, Editura Cartea Vremii, (1927)
 • Destin, Editura Cartea românească, (1933)
 • Urcuş (poeme), Fundaţia pentru literatură şi artă, (1937)
 • Întrezăriri (poeme), Fundaţia pentru literatură şi artă, (1939)
 • Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare în traducere imaginară de Vasile Voiculescu (1964)

Proză

 • Capul de zimbru, nuvele postume, 1966
 • Ultimul berevoi, nuvele postume, 1966
 • Zahei orbul, roman elaborat intre 1947- 1958 dar publicat postum, 1966

Dramaturgie

 • volumul Duhul pământului, conţinea piesele Umbra şi Fata ursului
 • Demiurgul, 1943
 • Gimnastică sentimentală, 1972
 • Pribeaga,

Referinţe

 • Marius Oprea, Adevărata călătorie a lui Zahei. V.Voiculescu şi taina Rugului Aprins, Editura Humanitas, Bucureşti, 2008, cu o prefaţă de Andrei Pleşu
Impreuna cu :Patlagica Bianca
Farcas Bianca
Rotariu Ionela
a