http://www.studentie.ro/campus/GALA_GALACTION/c-138-a-11432
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Eliade

Iubirea este cea mai frumoasă muzică din partitura vieţii. Fără ea, ai fi un etern afon în corul imens al omenirii.

Roque Schneider

Iubirea este o Floare de nu-mă-uita aşezată la buzunarul inimii.

Valeria Mahok


iubirea.jpg

http://www.bizcar.ro/Citate_Iubire_3.html

Iubirea

Iubirea e un vis , cuprinsa in farmecul noptii fara de sfarsit,

Iubirea e un soare, ce bate-adanc in infinit

Iubirea iti da aripi cand inima ti-a obosit

Iubirea e o ploaie, ce te saruta necontenit.

Iubirea e un zambet, inclestat in buze rosii patimase

Iubirea e o simfonie , cantata-n inimi nepatate,

Iubirea e viata pe care Dumnezeu ti-a dat,

Si tezaurul inimii care niciodata nu-ti va putea fi luat!

Iubirea e o promisiune, iubirea e un suvenir

Odata dat, niciodata uitat..

Niciodata lasat sa dispara..


Lupascu Maria-Madalina, cls IX-CIpostaze ale iubirii
"De la noi la Cladova"Gala Galaction este unul dintre poetii insemnati ai literaturii romane.Nuvela "De la noi la Cladova" scrisa de acesta inrameaza imaginea a doi adulti, care traiesc drama unei iubiri fatale, patimase, dar interzise, imposibil de implinit, din cauza faptului ca aceasta iubire se naste intre un preot care are familie si obligatii fata de cele sfinte si o femeie casatorita.
De-a lungul desfasurarii intregii actiuni, iubirea celor doi este privita din mai multe ipostaze, si interpretata in multiple feluri.
Intr-o prima faza, iubirea este privita ca fatalitate a destinului, deoarece ei se indragostesc la prima vedere, atunci cand personajul principal, popa Tonea, o vede pentru prima oara pe Borivoje, in biserica. Fiorul dragostei ii cuprinde pe amandoi, dar popa Tonea este constient de faptul ca iubirea lor este imposibila si incearca sa i se impotriveasca.
Un alt unghi din care este privita povestea de dragoste este iubirea ca pacat. Zbuciumul preotului Tonea este descris in nuvela intr-un mod remarcabil, si se oglindeste si in imaginea Dunarii agitate. El este uman ,se stăpâneşte , o ocoleşte pe iubita lui , dar plînge “ pe cununa biruinţei sale ".
Iubirea ca pacat este surprinsa cel mai bine in momentul in care Borivoje ii marturiseste preotului prin putina romana pe care o cunostea, ca il iubeste. Acesta reuseste sa se abtina si in fata lucrurilor care se intampla: desprinderea cositei si caderea caisei care au rolul de a-l seduce. Constiinta sa si datoria pe care o are fata de Biserica il ajuta sa nu cada in pacat.
Datorita faptului ca iubirea lor este imposibila, Borivoje se imbolnaveste, aici fiind vorba de iubirea ca pasiune malefica care duce inevitabil la moarte. Momentul unicei fericiri a celor doi e ultima întâlnire ,fără de păcat , cu condiţia atotdivină şi atotcurăţătoare. Chiar daca nuvela are un sfarsit tragic, ultimele clipe din viata lui Borivoje sunt fericite, deoarece sunt petrecute alaturi de barbatul iubit. Aici se contureaza de asemea si iubirea ca vis, deoarece tot la ce ei au visat a fost sa-si traiasca iubirea. Din cauza contextului in care se petrece, iubirea lor nu s-a putut implini pe acest pamant.
Gala Galaction a reusit sa surprinda in aceasta opera o sensibila si profunda poveste de iubire care este sacrificata in fata cugetului si al datoriei fata de cele Sfinte. Trairile conturate sunt de o intensitate spirituala puternica, ceea ce face mult mai greu de suportat finalul.
"Iubirea este o tema inepuizabila si oricat s-ar scrie despre iubire, mai raman inca multe de scris. De aceea noii scriitori continuam sa scriem despre dragoste, sub alte forme, sub alte titluri, descriind noi trairi. Iubirea este si va ramane tema fundamentala a literaturii tuturor prezentului, trecutului si viitorului."
Animale Fantastice:

Sirena

Sirena, o fiinţă cu o înfăţişare aparte, avînd corpul jumătate peşte, jumătate om este considerată un personaj de basm. O legendă spunea că Sirenele nu au voie să iasă la suprafaţa apei decît la vîrsta de 18 ani.

În Odiseea lui Homer a fost mentionată prima dată existenţa acestor fiinţe. Ele erau de obicei trei la număr, erau jumătate femei, jumătate peşti.Se spunea despre sirene că aveau voci minunate si prin cînt atrăgeau marinarii, care, pentru a le auzi cît mai de-aproape, ajungeau să-şi sfărîme corabiile de stînci. Ulisse ar fi păţit la fel, dar, povăţuit de vrajitoarea Circe, recurge la o strategie: el se leagă de catarg, iar tovaraşii lui îşi astupă urechile cu ceara pentru a nu fi fermecaţi de minunatul cîntec.

Aceste legende sunt foarte întîlnite la popoarele scandinave şi la cele de pe coasta Adriaticii. Dar nu numai legendele, ci şi cîteva documente medievale, arată contactul şi chiar capturarea unor astfel de fiinţe.
Simbol al ispitei, Sirena reprezintă partea demonică a femeii. Cantă cu voce melodioasă, acompaniindu-se din flaut sau harpă, ispitind oamenii, pentru care apropierea de ele înseamnă moartea.

În unele culturi europene, Sirenele erau văzute ca fiinţe care îndeplineau unele dorinţe ale trecătorilor. În anul 1967, pasagerii vaporului BC Ferry au declarat că au putut vedea o Sirenă la trecătoarea Georgia. Ei au descris-o ca fiind o femeie cu părul blond, stînd pe o piatră şi mîncînd un somon. Sirenele au influenţat foarte multe culturi, poate cel mai cunoscut exemplu fiind povestea scrisă de Hans Christian Andersen, „Mica Sirenă“.
Andersen a fost cel care a spus povestea unei Sirene care se indrăgosteşte de un om. Bărbatul era un prinţ, care se indragosteşte de vocea Micii sirene. Ea nu poate ajunge la el, pentru că nu poate supravieţui în afara apei, dar este hotărîtă să îl întîlnească. Mica Sirenă apelează la o vrăjitoare din adîncuri, care îi dă o poţiune. Cu ajutorul acesteia, Sirena poate deveni om pentru trei zile, dar trebuie să renunţe la vocea de care se indragostise prinţul. Andersen arată dorinţa unei Sirene de a trăi printre oameni, dar şi sacrificiile pe care este dispusă să le facă pentru a obţine acest lucru. De la această operă, un val întreg de animaţii, jucării şi desene ale Micii Sirene au apărut în întreaga lume.

external image sirena.jpg
PERSONALITATI, EXEMPLE, MODELE
Vasile_Voiculescu