"Ceea ce provoaca indragostirea este intodeauna un farmec."

(Ortega Y Gasset, "Studii despre iubire")

external image z103495271.jpgDe la noi, la Cladova
->ipostaze ale iubirii<-

In nuvela "De la noi, la Cladova", Gala Galaction prezinta iubirea in mai multe ippostaze, acestea fiind:

*Iubirea ca miracol
*Iubirea ca fatalitate
*Iubirea ca pasiune malefica
*Iubirea ca pacat
*Iubirea ca vis
1755031-feat[1].jpg
Nuvela “ De la noi la Cladova “ este o operă epică. În operă se narează întâmplări care-l au ca personaj principal pe preotul Tonea , zis şi “ popa Tonea “ si pe sotia prietenului acestuia, Borivoje.
Intre cei doi se aprinde o iubire puternica, miraculoasa, chiar de la prima vedere, mai bine vis iubirea ca fatalitate a destinului.
Jupân Traico (sotul lui Borivoje)il roagă pe preot să îi împrumute nişte bani cu dobândă.Preotul acceptă deoarece era un bun prieten şi un bun platnic.Aceştia sunt invitaţi la masă , unde preotul şi tânăra Borivoje se sorbeau din priviri , însă aveau şi un sentiment de nesiguranţă.Aceasta iubire neasteptata,miraculoasa, de vis ii ia prin surprindere pe amandoi.
Pentru a-si primi banii inapoi, popa Tonea trece Dunarea si merge la Cladova unde o gaseste doar pe Borivoje.Aceasta, reuseste sa ii marturiseasca prin putinele cuvinte romanesti pe care le stia, iubirea pe care i-o poarta.Popa Tonea ii explica lui Borivoje ca iubirea lor e imposibila , ca ar fi un mare pacat si ca datoria crestina il obliga sa isi reprime sentimentele pentru ea.Faptul ca era un preot respectat si considerat cel mai bun om al satului (un model de urmat intru-totul) e o piedica in plus in calea iubirii celor doi,care demonstreaza ca atunci cand te indragostesti nu tii cont de nimic nici de varsta, nici de conditia financiara, cum nici ei nu au putut sa ii dicteze inimii sa nu se indragosteasca, chiar daca ambii erau casatoriti.
Datorita faptului ca iubirea dintre cei doi nu s-a putut implini, a fost o iubire imposibila, Borivoje ajunge pe patul de moarte, aici iubirea aparand ca pasiune malefica, care duce inevitabil la moarte.Preotul Tonea reuseste sa ajunga la capataiul femeii, astfel aceasta traieste ultimele clipe din viata sa alaturi de barbatul pe care il va iubi mereu.
Cei doi mereu au visat la implinirea acestei iubiri, care insa a fost una imposibila, pentru ca amandoi aveau obligatii, iar preotul avand si cinci copii.
Opera are un sfarsit tragic, prin moartea personajului feminin. Gala Glaction a izbutit sa reprezinte prin aceasta nuvela multiple trairi ale unei iubiri greu de implinit, chiar imposibil si reusit sa atraga atentia cititorului.
503833001_308c4f2203[1].jpg


Despre centauri
-mitologie-Popor legendar din Tesalia, jumătate oameni, jumătate animale, cu trup de cal şi bust de oameni. Comportarea lor la nunta lui Piritou, regele lapiţilor, la care au fost invitaţi, este un episod memorabil din mitologia greacă: ei au pus atunci stăpânire pe tânăra soţie şi pe ceilalţi invitaţi, şi au provocat astfel unele înfruntări pe viaţă şi pe moarte. Au fost învinşi însă de lapiţi, ajutaţi de Tezeu şi izgoniţi pentru totdeauna din Tesalia. (Lupta aceasta este cunoscută cu numele de centauromachie.) Au mai fost învinşi altă dată de Heracles. Sunt demne de a fi reţinute numele a doi centauri: Chiron şi Nexus. Centaurii întruchipează forţa umană şi animală, unită într-o singură creatură.
(-Wikipedia-)

external image Centauro.jpg
Centauri, neam de fiinţe monstruoase, jumătate oameni şi jumătate cai. Aveau braţe omeneşti, iar în partea de jos a trupului patru picioare de cal. Centaurii sălăşluiau în codrii de pe muntele Pelion, în Tesalia, unde trăiau în sălbăticie. Cei mai vestiţi centauri au fost Chiron, Nessus şi Pholus. Spre deosebire de ceilalţi, aceştia erau nişte centauri buni, cumpătaţi, care-i ajutau pe oameni şi-i tratau cu blândeţe. Centaurii şi-au dobândit faima prin lupta lor cu lapiţii. Poftiţi de către regele Pirithous la ospăţul său de nuntă cu Hippodamia, centaurii, ameţiţi de vinul băut, au vrut să necinstească mireasa, fapt care le-a atras ura lapiţilor, în special a lui Heracles şi Theseus. Învinşi de către lapiţi, ei au fost siliţi să părăsească muntele Pelion. Alte episoade atribuite centaurilor sunt legate de numele lui Heracles, care s-a luptat cu ei în mai multe rânduri. O dată, pe când fusese găzduit şi ospătat de Pholus în peştera acestuia, Heracles a cerut de băut. Fără ştirea celorlalţi centauri, Pholus i-a adus din vinul primit în dar de către aceştia de la zeul Dionysos. Atraşi de mirosul vinului, centaurii dau năvală în peşteră. Se încinge o luptă crâncenă, din care Heracles iese învingător. În învălmăşeala acestei încăierări îşi găsesc moartea centaurii Anchius şi Agrius şi tot în urma acestei împrejurări moare şi centaurul Chiron, lovit din greşeală chiar de către erou. În legendele mitologice centaurii sunt amestecaţi în numeroase răpiri: a Deianirei a Atalantei etc.

external image Brythnia_centaur%20female.gif
Vasile Voiculescu

  • Începuturile poetice ale lui Vasile Voiculescu au stat sub influenţa benefică a poeziei lui Vasile Alecsandri, Alexandru Vlahuţă, George Coşbuc. Lirica sa din perioada interbelică se distinge prin puternice accente religioase, generate de convingerea că există Dumnezeu. Ea se înscrie-n curentul tradiţionalismului interbelic, care se va transforma în poezia gândiristă. Înclinaţia spre teluric şi elementar, sentimentul religios, sunt semnificate prin simboluri şi alegorii. Apar treptat semnele expresionismului: tumultul vieţii pulsând în vegetaţia din jur, sufletul devine spaţiul unor frământări ca în pragul apocalipsului. Temele religioase preferate sunt Naşterea, venirea Magilor, moartea Mântuitorului. În volumul Poeme cu îngeri sunt foarte multe prezenţe angelice, întreg universul poetic e cuprins de această hierofanie.
  • Devine medic şi doctor în medicină la Bucureşti, ţine la radio o serie de conferinţe faimoase de medicină pentru ţărani, dar pasiunea pentru scris se amplifică, scriind şi povestiri fantastice. În proză îi apar postum Capul de zimbru, Ultimul Berevoi, amândouă volume de povestiri; romanul Zahei orbul şi Teatru, unele dintre povestiri au fost scrise în perioada când a fost exclus din viaţa literară, iar din dramaturgie putem cita piesele: Duhul pământului, Demiurgul, Gimnastică sentimentală, Pribeaga.
  • În 1941 este distins cu Premiul Naţional de poezie
.

Iisus din copilarie

Alte poiezii ale lui vasile voiculescu sunt:

Contemporan

de Vasile Voiculescu

Nu mã-nspaimânta cerul, nici pamântul;
Pe unul calc, pe celalalt il strapung;
Sunt slab, samânta care-o sufla vântul
Pe stepele vietii indelung,
Dar el mã sufla unde vreau s-ajung!

Chiar daca esti la infinit de mine,
Dar stiu ca esti si-Ti cat Imparatia,
Nu-mi mai traiesc în van nimicnicia.
O, Doamne, sunt contemporan cu Tine
Si sunt contemporan cu Vesnicia.


Strig

de Vasile Voiculescu

Nu stiu să mă rog, că nici cuvântul
Şi nici cugetele nu-şi au rost.
Prin închipuire-mi bate vântul,
Mîinilor în darn cer adapost,
Aş psălmi, n-am ghiers şi nu ştiu cântul.

Fac ca pomul, iarna, în grădină
În pamânt genunchii mi-i înfig
Şi cu inima-nălţată spre lumină
Tac şi-aştept ca soarele să vină...
Iar în viscole, mă vaier şi Te strig.

(joi, 29 aprilie 1954, Bucuresti)

alte poezii de Vasile Voiculescu :http://poezie-crestina.tripod.com/id29.html.