V.Viculesc

Iubirea este un fum făcut din arborii suspinelor. Purificată, e un foc în ochii celor ce se iubesc. Tulburată, este o mare hrănită cu lacrimile celor ce se îndrăgesc. Şi încă ce mai e? E nebunia cea mai înţeleaptă, fierea ce înăbuşă, dulceaţa ce ne mântuie.


Iubirea este elixirul vital, izvorul sanatatii, al puterii si al energiei pentru fiecare om​.....

iubire.jpg


Ce bucurie in mine, cand ea era a mea, ma simteam puternic, lumea o iubea
Nimeni nu-si dorea sa aiba altceva, decat o fata buna , buna cu inima
Si viata e frumoasa, daca esti acasa, la parinti tai, mancarea e pe masa
Dar totusi nui de ajuns, mai lipseste ceva, un lucru important, jumatatea ta
De ce-a trebuit sa pleci, in inima t-eaveam, erai cea mai frumoasa, din suflet te iubeam
Dar totul s-a-ncheiat, si eu te-am uitat, nu vreau sa te mai vad, cu adevarat
Am trecut mai departe, la o lume noua, o lume fericita, in care nu mai ploua
O lume insorita, fara griji si fapte, doar cu bucirie si cu dreptate
Inca mai aud, plangand sufletu meu, dupa voacea ta, dupa chipul tau
Dar il voi uitae, il voi uita cu greu caci nu pot sa uit ce a fost a meu


"A iubi inseamna a inceta sa traiesti pentru tine, a face ca toate sentimentele omenesti, teama, speranta, durerea, bucuria, placerea sa nu depinda decat de o singura fiinta; inseamna a te cufunda in infinit, a nu gasi nici o limita simtirii, a-ti inchina viata unei fiinte in asa fel incat sa nu traiesti si sa nu gandesti decat pentru a o face fericita; a turna maretie in injosire, a gasi alinare in lacrimi indurerate, placere in suferinta si suferinta in placere; adica a intruni in sine toate contradictiile." - Balzac


De la noi la Cladova dada.png Gala Galaction
Gala Galaction este unul din poeţii însemnaţi ai literaturii române şi în viaţa spirituală. Nuvela “ De la noi la Cladova “ este o operă epică. În operă se narează întâmplări care-l au ca personaj principal pe preotul Tonea.
Tema nuvelei este iubirea, o iubire nebună , declanşatoare de evenimente. Titlul “ De la noi la Cladova” reprezintă spaţiul în care are loc desfăşurarea unor suspine şi zbuciumuri Iubirea este sentiment de dragoste pentru o persoana de sex opus sau un sentiment de afectiune si admiratie pentru ceva sau cineva.Iubirea e ca un val, te face sa nu mai fii stapan pe tine, ai un alt stapan, nu mai esti tu.
Prima ipostaza este iubirea ca fatalitate a destinului caracterizată de prima intalnire a lui Popa Tonea cu Borivoje din duminica Tomii in care cei doi indragostiti se intalnesc pentru prima data.
Sosirea bunului său prieten văduv , însoţit de o femeie mai tânără decât el, în biserica lui şi începutul unui fior de dragoste , reprezintă intriga acţiunii, Jupan Traico vine la acesta sa ii ceara nişte bani imprumut. Jupan Traico este impreuna cu tanăra lui soţie, Borivoje, de a carei frumuseţe, Popa Tonea nu poate sa treacă, fara sa o observe. « .. Popa Tonea a observat-o bine, şi o putere superioară a coborat in inimia-iapăsand-o cu farmec » ; « a fost şi pentru Popa Tonea, şi pentru ea un ceas deopotrivă de nenorocit si de ars de fulgerile sorţii ». Aceastăintalnire neprevăzută reprezintă iubirea ca miracol.
Popa Tonea i-a imprumutat bani lui Traico, si pentru a-si primii banii inapoi, trece Dunarea si merge la Cladova , gasind-o acasa numai pe Borivoje. Dupa ce si-a recapatat banii, popa Tonea afla, din putina romaneasca vorbita de sarboaica , de dragostea care i-o poarta.El simtind la fel, dar avand si obligatii fata de cele sfinte dar si de familie, ii spune ca este mare pacat si ca in afara unei iubiri ca pentru o sora sau ca pentru o fiica a Bisericii, altceva nu ii poate oferi.El se zbate intre sentiment si datorie, punand intrebari la ale caror raspunsuri nu poate ajunge , dar care arata fragilitatea fiintei uname.
Afland ca Borivoje este bolnava, popa Tonea trece iar Dunarea si ajunge la capataiul femeii. Acum ceea ce nu fusese posibil in viata lor pamanteasca se realizeaza in rugaciune si credinta:'' Atat cat tinura rugaciunile introductive si zguduitoarea molifta de dezlegare, Borivoje fu fericita atat cat ar fi putut sa fie intr-o jumatate de veac!..''
Popa Tonea, iubind nespus dar neputand sa se abata de la menirea sa, inlesneste, prin rugaciuni, trecerea dincolo a sufletului femeii a care-i dragoste este interzisa , la care doar a visat , astfel aici aparand iubirea ca pasiune malefica, ca boala distrugatoare care duce inevitabil la moarte.

Borivoje mereu visa la acesta iubire, care pentru inceput crede ca va fi posibila , spera asta din tot adancul inima ei.Dorinta ei a fost spulberata si astfel, din suferinta pentru iubirea neimplinita​ a ajuns la moarte.Pentru ea a fost o iubire durerosa,fara margini , deoarece nu putea fi implinita, dar bucuria a fost nespusa pentru tanara sarboaica atunci cand, in ultimele clipe din viata sa, a stat alaturi de persoana pe care o va iubi mereu, popa Tonea.Dragostea a fost rugul pentru care ea a ars complet, purificandu-se.

Intre cele doua personaje a fost pusa Dunarea, al carei aspect a subliniat sentimentele. Momentul unicii fericiri a celor doi a fost ultima intalnire, fara de pacat, cu conditia atotdivina si atotcuratitoare.

Gala Galaction a reusit sa ilustreze prin aceasta nuvela, iubirea, sub mai multe forme,captand atentia cititorului prin impresionanta poveste de iubire neimplinita si prin sacrificiul facut de un preot pentru credinta