DRAGOSTEA

http://www.rightwords.ro/citate/autor/gala-galaction--1819

**http://www.florincostinescu.ro/valentin-f-mihaescu-despre-totdeauna-iubirea.html**


httP://cetatea-lui-bucur.com/aforisme/sorin-cerinaforisme-despre-iubire/


Dragostea curata si suspiciunea nu pot locui impreuna."(Alexandre Dumas);

"Dragostea nu are nevoie de cuvinte , insa cuvintele au intotdeauna nevoie de dragoste."(Ionut Caragea);

"O viata fara dragoste este de asemenea un an fara primavara."(Proverb suedez);

"Orice dragoste care nu are la baza prietenia este ca un castel de nisip."(Ella Wilcox);

"Dragostea contruieste poduri acolo unde nu exista."(R.H. Delaney);


lectie_de_iubire.jpg ziua_indragostitilor_441.jpg
De la noi , la CladovaGala Galaction in nuvela "DE LA NOI, LA CLADOVA" ne prezinta o iubire nebuna , declansatoare de evenimente.
La inceputul nuvelei ne este prezentat protagonistul ,popa Tonea si mustrarile constiintei lui infaptuite de unele lucruri si viata precedenta in urma pacatului , alaturi de familia sa si credinciosii evlaviosi.
Acesta se indragosteste la prima vedere de o femeie mult mai tanara ca el ce era sotia bunului sau prieten , jupanul Traico. De-a lungul naratiunii , preotul are mai multe intalniri cu Borivoje, Desi iubirea iubirea lor este reciproca , acesta incearca sa se opuna acestor sentimente care i-au acaparat sufletul, Dunarea fiind cea care asista la zbuciumul celor doi , cand linistita cand manioasa .
Personajele acestei opere literare traiesc drama unei iubiri fatale , patimase , dar interzise .
Principalele ipostaze ale iubirii lor sunt :
-iubirea ca miracol , asociat intineririi;
-iubirea ca fatalitate a destinului , indragostirea fulgeratoare , la prima vedere , imposibilitatea individului de a se impotrivi acestor sentimente ;
-iubirea ca o pasiune malefica , ca o boala distrugatoare ;
-iubirea ca pacat ce nu poate ramane nepedepsit ;
-iubirea ca si vis atuci cand traiesti cu speranta sa fii alaturi de persoana iubita .

In aceasta opera literara , ipostaza care este cea mai bine sugerata este iubirea ca si pasiune malefica , ca boala distrugatoare ce duce inevitabil la moarte . Desi popa Tonea si Borivoje isi impartasesc aceleasi sentimente , ei nu pot fi impreuna deoarece ii despart prea multe lucruri.
Pe de alta parte este familia lui popa Tonea si pe de alta parte fiind credinta acestuia. Vazand ca popa Tonea incearca sa se opuna acestor sentimente , Borivoje se imbolnaveste.
Intr-un final ea moare de iubire langa popa Tonea . Astfel singurul moment de fericire dintre cei doi a fost acea ultima intalnire 'fara de pacat' care s-a sfarsit tragic .
___external image Cerberus.jpg
În mitologia greacă, Cerber este câinele monstruos cu trei capete (uneori chiar cu cinzeci sau o sută de capete), considerat frate cu Hidra din Lerna şi Leul din Nemeea. Mama sa este Echidna, iar tatăl său este Typhon. Avea pe spate o mulţime de şerpi agresivi, iar coada lui era tot un şarpe. Este "câinele lui Hades", deoarece păzeşte intrarea în Infern, permiţând doar sufletelor morţilor să intre, dar mai ales veghează ca nimeni să nu mai iasă, împiedicându-le întoarcerea în lumea celor vii. Deşi este invincibil, a fost totuşi învins de două ori: o dată prin forţă fizică, de Heracles, iar altă dată prin forţă spirituală, de Orfeu şi cântecul lui. Acesta mai are un rol foarte important în cartea "Divina Commedie" (Dante Alighieri 1265-1312). Ajuns în Infern, Dante îl întâlneşte în al treilea cerc pe Cerber. Această întâlnire are loc înainte de Styx, fiind cercul al V-lea.

external image Cerberus-Blake.jpegexternal image Cerberus_by_Vyrilien.jpg
NOTA 10


external image cerberus.jpg
Humuta Mihaela
Panoschi Diana