iubirea.jpg

ĨµßĨr€Å,§€ñ†Ĩm€ñ† þrðƒµñÐ...

http://www.referat.ro/referate/Morometii_de_Marin_Preda___prezentarea_romanului_7de8e.html
http://www.poezie.ro/index.php/article/1755031/Valeriu_Anania_despre_Anton_Holban,_Gala_Galaction,_Lucian_Blaga,_Marin_Preda

  • Iubirea este una dintre cele mai sublime actiuni pe care o poate realiza o fiinta umana. Iubirea poate sa insoteasca toate celelalte acte fundamentale ale noastre. Daca invatam plini de iubire (cu pasiune) vom memora si vom intelege mult mai usor. Daca ascultam cu iubire, vom auzi mai multe si mult mai bine. Daca vorbim cu dragoste, cuvintele noastre vor capata o forta neinchipuit de mare. Daca vom adormi cu dragostea in suflet, somnul nostru va fi odihnitor si profund ca al unui copil. Daca vom gandi atunci cand suntem plini de iubire, gandurile noastre vor capata profunzime si stralucire. Gandurile care se cladesc prin iubire vor fi mai luminoase decat razele soarelui si mai patrunzatoare decat sagetile lui Arjuna.
  • A iubi inseamna a trai viata celuilalt. Sa uiti de tine si sa te daruiesti cu totul celuilalt fara a astepta vreodata ceva in schimb, aceasta este adevarata iubire care te inalta si te purifica de tot ce e murdar in lumea aceasta.
maini-indragostiti.jpg
,, Iubirea este înrudirea omului cu Dumnezeu.
Ea uneşte la maxim persoanele umane fără să le confunde. În iubire se arată plenitudinea existenţei."


Dumitru Staniloae
What_then__by_zambilici11.jpgDE LA NOI LA CLADOVATema nuvelei este iubirea, o iubire nebună , declanşatoare de evenimente.Nuvela trateaza tema iubirii si se realizeaza pe cateva motive cum ar fi cel al pacatului si cel al chemarii inalte.Titlul “ De la noi la Cladova” reprezintă spaţiul în care are loc desfăşurarea unor suspine şi zbuciumuri .Fiind o operă epică , acţiunea este relatată de către un narrator , la persoana a – III-a şi se structurează pe momente ale subiectului .
În expoziţiune este prezentat protagonistul acţiunii “ popa Tonea” şi mustrările conştiinţei lui , înfăptuite de unele lucruri şi viaţa precedentă în urma păcatului , alături de familia sa şi credincioşii evlavioşi . Sosirea bunului său prieten văduv , însoţit de o fiinţă femeiască mai tânără decât el, în biserica lui şi începutul unui fior de dragoste , reprezintă intriga acţiunii .
Desfăşurarea acţiunii ilustrează încercărilor preotului de a ajunge la iubirea lui târzie şi încercărilor de sustragere şi încălcare a lucrurilor bisericeşti .Jupân Traico il roaga pe preot să îi împrumute nişte bani cu dobândă.Preotul acceptă deoarece era un bun prieten şi un bun platnic.Aceştia sunt invitaţi la masă , unde preotul şi tânăra Borivoje se sorbeau din priviri , însă aveau şi un sentiment de nesiguranţă.După câteva zile după plecarea lor , preotul a întâlnit în cale o sârboaică care îi spuse în taină faptul că tânăra arde de dorul lui .Sub pretextul venirii sărbătorilor , jupînul Traico îi trimise înştiinţare preotului ,să meargă după prima dobîndă .El a decis, să îl aştepte că va sosi îndată , însă planurile i-au fost încurcate de către Simion , fiul lui moş Simion , care îi ceruse de îndată să meargă pentru a îl spovedi şi împărtăşi pe tatăl său .Preotul deţinea la el cele sfinte , însă la presiunile vâslarilor , şi-a luat şi cele sfinte cu el , ceea ce încalcă regulile bisericeşti .
Punctul culminant îl reprezintă momentul când ajunge la casa celor doi , unde Borivoje îl invită înăuntru .Dragostea dintre cei doi este una reciprocă . Dunărea este aceea care asistă la zbuciumul celor doi , când liniştită , când mânioasă.
Remarcabilă este în nuvelă descrierea zbuciumului preotului Tonea. Preotul este uman , el se stăpâneşte , o ocoleşte pe iubita lui , dar plînge “ pe cununa biruinţei sale “ .
Deznodământul dezvăluie unele evenimente tragice. Borivoaica , fiind ocolită de preot , cade în boală . Preotul în drum spre jupân Traico , aude urlete disperate de ajutor întrucât se stingea un suflet fără preot ..Apele se învolburaseră , iar vâslarii erau îngrijoraţi însă preotul i-a asigurat că toate vor fi bine , fiindcă cele sfinte erau la el . Borivoje era în suferinţă în ceasul al –XII-lea.
Momentul unicei fericiri a celor doi a fost ultima întâlnire ,fără de păcat , cu condiţia atotdivină şi atotcurăţătoare.
Personajul principal , “ popa Tonea “ , este ca şi alte personaje ale lui Galaction , preotul ideal supus unei grele încercări .
El era considerat uşă de biserică şi împlinitor poruncilor lui Dumnezeu.Îi conferă o admiraţie respectabilă , faptul ca îşi recunoaşte propriile greşeli şi îşi cere iertare pentru pacatele ce le-a făcut...

Concluzie:Deci esenta iubirii e aceeasi si la crestini si la necrestini, dar diferentele sunt acestea, cã o iubire care este dupã poruncã si care nu face rãul, este o iubire statornicã prin faptul cã te mentine în legãturã cu Domnul Hristos. Întâi e Hristos si apoi sunt ceilalti oameni!


BIBLIOGRAFIE:
www.google.com
www.referate.com
Unicornul
inorog.jpg
Inorogul, numit şi licornă sau unicorn, este un animal mitologic. Inorogul este reprezentat ca un cal alb având un corn în mijlocul frunţii. Legendele descriu acest corn ca având puteri miraculoase: vindecă bolile, curăţă răul, dă viaţă.
Unicornul sau inorogul a reprezentat, de-a lungul secolelor, un subiect in jurul căruia s-au iscat numeroase legende. Scrierile lui Aristotel, Gingis Han, Saint Thomas sau Saint Gregory reflectă faptul că aceştia considerau unicornul drept o creatură foarte reală. Dicţionarul explicativ Webster defineşte unicornul ca "un animal mitic in general descris ca având corpul şi capul unui cal, picioarele din spate ale unui cerb, coada unui leu, cu un corn in mijlocul frunţii".
Inorogul este un animal fantastic, intâlnit în mitologia orientală. Apar descrieri despre el în multe basme ,istoria artei, ocupând un
loc de seamă in folclorul tuturor popoarelor.inorog%20final%20copy.jpg
În Asia, el este numit „animalul de zăpadă” si ia forma unei capre de angora cu un singur corn. Chinezii credeau că acest animal avea corpul unei căprioare, copitele unui cal si coada unui bou, numindu-l "k'i-lin". Pentru ei, unicornul reprezenta inţelepciunea. Blândetea lui era atât de mare incât işi ridica picioarele foarte sus pentru a evita să calce pe orice vieţuitoare. Unicornul era foarte puternic, un conducător in rândul animalelor. Cu toate acestea, el trăia singur si se credea că este imposibil de prins. Apariţia sa era interpretată ca un semn bun, iar faptul că nu a mai fost văzut de secole înseamnă că trăim intr-o epocă necurată. Unicornul va aparea din nou la momentul potrivit, când bunătatea va domni iarăşi. Oamenii cred că unul dintre primii inorogi a aparut în urma cu 5.000 de ani, iar acesta i-a divulgat împăratului Fu His secretele limbii scrise. Apoi, în anul 2697 înainte de Hristos, un alt unicorn a apărut in grădina primului strămoş al poporului chinez, împaratul Galben sau Huang Di. De aceea, acest fapt a fost văzut de împărat ca un semn că regatul său va dăinui si că va fi paşnic. Doi unicorni au trăit in timpul domniei împaratului Yao, al patrulea din cei cinci împărati care au condus ţara in urma cu 4.000 de ani.
Se spune că cei care beau din aceste coarne, transformate în pahare, nu se vor îmbolnăvi, nici de convulsii, nici de boli care să-i doboare de pe picioare. Acest animal este extrem de iute şi de puternic, aşa incât nici un animal, nici cal, nici altul, nu îl poate ajunge. Există o singură cale de a îl captura, nu prin vânătoare, ci în felul următor: când işi conduce mânjii la păscut, şi este împreşurat de călăreţi, el refuză să fugă, protejându-şi in acest fel manzul. El se luptă cu vârful cornului: loveşte, muşcă şi dă cu o forţă cumplită, atât in cai cât şi în oameni: dar cade sub loviturile săgeţilor si ale suliţelor, pentru că nu poate fi capturat viu. La muzeul Pince din Angers există un vas, din secolul al IV-lea î.d.C., decorat cu un inorog si o urmă pe care e pictat un taur cu un singur corn. Astfel de animale apar şi pe anumite monede greceşti. Se spune că regele Pericle a primit in dar un inorog crescut de un păstor din nordul ţării. Fiind atât de rar în acele ţinuturi, animalul a devenit ajutorul cel mai de preţ al regelui atunci când pleca la vânătoare sau la războaie. In ţinuturile asiatice, locuitorii pretind că făpturile cu un singur corn sunt destul de răspândite. Părintele Huc afirmă faptul că inorogul a existat cu adevărat în Tibet.
Nu se ştie cu sigurantă dacă inorogul a existat sau nu, dar povesiri despre el au existat in toate colţurile lumii. Unele poveşti vorbesc despre unicorn ca despre o fiintă cu puteri miraculoase, invizibilă şi cu posibilitatea de a se ascunde de privirea oamenilor, dispărând ca prin minune in pădurile întunecoase.
În epoca medievală, inorogul este reprezentarea puterii, dar şi a purităţii. Prin cornul său unic, inorogul reprezintă sageata dreptăţii, raza solară, sabia lui Dumnezeu.
Unicornul este in general o fiintă singuratică, deşi unele basme vorbesc despre grupuri de inorogi care aleargă împreună şi stau în râurile învolburate ale pădurilor. Alte poveşti ne asigură că inorogii se nasc din valurile marii si ies adesea să alerge şi să se joace pe plaja insorită. In legendele arabe, unicornul apare din mijlocul nisipurilor deşertului şi se apropie doar de copiii singuri, adoarme o vreme langa ei şi apoi dispare din nou.

12c2cdf2c2a96c37c213_1.png

fairies_trees.jpg
NOTA 1O
Bibliografie:
http://www.wikipedia.com
http://www.google.com
(Imagini+poveste)
Grosu Diana9C
Personalităti, exemple, modele