Mitul sirenelor

În Antichitate şi Evul Mediu, când cunoştinţele de zoologie erau departe de a fi atât de exacte ca în prezent, existau nenumărate legende despre animale fabuloase. Ne uimeşte să aflăm, azi, cât de convinşi erau strămoşii noştri de existenţa unor astfel de creaturi. Sirenele, unicornul, dragonii, basiliscul şi alte asemenea fiinţe înflăcărau imaginaţia oamenilor din acele vremuri şi există cărţi cuprinzând descrieri şi reprezentări ale animalelor ,fiind pline de imagini, desenate cu multă fantezie. Pentru multe dintre ele au fost propuse, mai apoi, explicaţii ştiinţifice.


2.gifDar sirenele ce puteau fi? o_sirene_frumoasa_1236092766.jpg
Poetul antic Homer, în poemul Odiseea care istoriseşte călătoria lui Ulise, după războiul troian, înapoi spre insula sa natală, Ithaca, pomeneşte de aceste femei ale mării, care trăiau pe o insulă şi ademeneau, cu glasurile lor, călătorii care-şi găseau apoi moartea pe insula fermecată. Ulise si ceilalti navigatori de pe corabie au scăpat cu viaţa urmând sfatul vrăjitoarei Circe. Nu ştim exact cum arătau aceste sirene în viziunea lui Homer,dar două mii de ani mai târziu, în Evul Mediu, toată lumea ştia că sirenele sunt nişte femei cu coadă de peşte şi glas ademenitor, pe cât de frumoase, pe atât de primejdioase.

Sirene.jpg


În istorie apar unele observaţii cel puţin interesante care se concretizează în prezent prin oamenii Ri sau Ilkai din Pacific. Dacă existenţa acestora va fi confirmată vreodată, atunci se pare că ne vom cunoaşte fraţii din adâncuri...

Pătlăgică Bianca Elena şi Farcaş Bianca Claudia