IUBIREA , CEL MAI FRUMOS SENTIMENTTE IUBESC, TE VOI IUBI MEREU!

In tine sunt florile si lumina focului,
stelele si cantecul pasarilor, mireasma verii,
linistea dinaintea zorilor.
Te iubesc astazi cand stralucesti,
Te voi iubi mereu suparacios si obosit,
curajos si infricosat,
vesel, temator, triumfator.
Te voi iubi in toate anotimpurile.
Oricum ai fi, mi-esti drag.
Si fiecare zi langa tine, iubita de tine
E un dar de pret. - Pam Brown


"Nu exista in viata decat o singura fericire: sa iubesti si sa fii iubit..." - George Sand
"As vrea sa fiu aerul care-ti atinge trupul pentru o clipa. As vrea sa fiu acel ceva neobservat, dar necesar." - Margaret Atwood

Rosaturkey.jpg

,,Sa o tin in brate in lumina apusului si sa-i fiu alaturi pentru totdeauna - asta e tot ce-mi doresc pentru restul zilelor mele...Si asta, mi-am spus cu uimire, asta este dragostea: aceasta sfintire, aceasta stranie inaltare, aceasta inexplicabila, subita bucurie si aceasta insuportabila durere..."

http://www.enunta.ro/declaratii_de_dragoste.html
http://www.referat.ro/referate/De_la_noi_la_Cladova_d0ae0.html
http://www.compendium.ro/pers_detalii.php?id_pers=1980

"De la noi la Cladova"


Nuvela "De la noi la Cladova"are ca tema iubirea,mai exact drama unei iubiri interzise si imposibil de realizat intre Popa Tonea,casatorit ,cu cinci copii si avand o viata de onoare si Borivoje,noua sotie a prietenului sau Traico.
Iubirea dintre cei doi ia nastere ca un miracol intr-o zi de primavara,fiind dragoste la prima vedere.
Imediat ce Popa Tonea o observa "o putere superioara a coborat in inima-i apasand-o cu farmec si chemand din ea un cer si o lume sufleteasca nemaicrezut de tinere si de inflorite...".Acelasi lucru i se intampla si Borivojei:"icoana frumosului Popa Tonea era de acum sa i se infatiseze vesnic..."
Indragostirea fatala "in prima duminica de dupa Paste"cand "un nor de la cel viclean" s-a lasat in inima lui Popa Tonea,a fost pentru cei doi "un ceas deopotriva de nenorocit si de ars de fulgerele sortii",care le va schimba viata si le va adunce neliniste si suferinta in suflete.
Pasiunea malefica dintre indragostiti ii face pe acestia sa-si doreasca moartea.Dupa ce Borivoje ii marturiseste preotului iubirea sa si acesta o refuza,spunand ca e pacat,preotul are de ales intre iubirea pentru Borivoje si datoria pe care o are.El nu stie ce sa faca "si-ar fi voit sa zboare cand spre Borivoje,cand spre turlele bisericii,cand de-a dreptul in fundul Dunarii",vrand sa se sinucida.Borivoje la randul ei isi doreste moartea.Adevaratul motiv pentru care ea,la sfarsitul nuvelei,moare este iubirea si nu boala pe care o are.
Iubirea lor este un pacat,o iubire imposibila care nu se poate realiza in lumea aceasta,implinirea ei reprezentand incalcarea "infricosatului legamant cu Iisus Hristos."
Momentul unicei fericiri a celor doi a fost ultima intalnire fara de pacat,cu conditie atotdivina si atotcuratitoare-momentul mortii Borivojei.
Preotul reuseste sa treaca peste aceasta incercare,isi recunoaste pacatele si cere iertarea lor.
Iubirea dintre Popa Tonea si Borivoje ramane un vis neimplinit in lumea aceasta,avand un sfarsit tragic,moartea personajului feminin.Iubirea Inseamna Flori
Iubirea Inseamna Flori


external image inorog_alb_m.jpgINOROGUL-fiinţă mistică
Animal fabulos al cărui corn divin neutralizează acţiunile malefice şi otrava, separă apele poluate şi are misterioasa putere de a detecta ceea ce este impur, chiar şi cea mai mică alterare a strălucirii diamantului.
1888465ewwvhr6mzs.gif picture by emdobrita
1888465ewwvhr6mzs.gif picture by emdobrita

Un dicton popular îi subliniază valoarea de talisman : când se arată inorogul diavolul dispare. Denumirea de Inorog a fost impusă în literatura noastră de Dimitrie Cantemir prin opera sa “Istorie Ieroglifică“. Inorogul este o denumire slavă. Alte sinonime cunoscute sunt : unicorn, licorn (din latinescul unicornis). Prin influenta franceză a intrat in vocabularul nostru şi un feminin : licorna.

Mitul european al “Inorogului“ a fost susţinut mai ales de credinţa evului mediu. Acest mit a atins apogeul in romanele cavalereşti ale evului mediu.

În mitologie “Inorogul“ are înfăţişarea unui cal alb ca neaua purtând în mijlocul frunţii un corn lung, subţire şi spiralat alb împletit cu negru. În pădurea în care trăieşte el se bucura de viaţă veşnică. Doar o fecioară îl poate prinde şi îmblânzi. Alegoria învăluie un ceremonial care se desfăşoară în pădure, fără îndoială în preajma monumentelor megalitice : capturarea unei forţe cosmice aflată sub semnul săgetătorului care se încorpora într-o fecioară-medium. Aceasta devenea sufletul unui ordin cavaleresc. O tapiţerie din secolul XV: “Dama a la lincorn“, relatează, prin imagini, reîncarnarea într-o fecioară a acestei forţe invincibile.

Simbolul calului celest este asociat cu cel al leului “inima cerului“. Licorna trebuie înteleasă ca o forţă emisă de constelaţia leului şi reflectată de cea a săgetătorului. Jeanne D'Arc este considerată a fi una din încarnările acestei forţe. Inorogul medieval este un simbol al puterii dar şi al evenimentelor faste, al puritaţii. În China veche este emblema împaratească şi simbolizează virtuţiile împaratesti. De bun augur şi justiţiar totodată, inorogul îi pedepseşte pe cei vinovati lovindu-i cu cornul. Inorogul prin cornul din frunte simbolizează şi săgeata spirituală, raza solară, sabia lui Dumnezeu, revelaţia divină, pătrunderea luminii divine in fiinţe.

În iconografia creştină, inorogul reprezintă fecioara asupra căreia pogoara Sfântul Duh. În evul mediu devine chiar simbolul încarnării verbului divin în sânul Fecioarei Maria. Alchimiştii văd în Inorog o imagine a hermafroditului care, însă, în loc să cuprindă ambele sexe, transcede sexualitatea.external image legenda2_m.jpg

“Astfel de fiinţe renuntă la dragoste din devotament faţă de dragoste pentru a o salva de ineluctibila stingere“, Yves Bergen. “Să moară dragostea ca să poată trăi dragostea“ evocă ideea sublimării miraculoase a vieţii carnale şi forţa supranaturală care emană din ceea ce este bun. Mitul inorogului reprezintă fascinaţia pe care puritatea continuă să o exercite chiar şi asupra celor mai corupte inimi.
Se spune că primul care ar fi văzut un inorog ar fi fost chiar Adam, în grădina Edenului. Deşi nimeni nu a mai văzut unicorni de câteva secole încoace, totuşi credinţa lor este larg răspândită în lume. Pentru unii, faptul că nu au mai fost văzuţi nu face decât să le sporească misterul, în timp ce alţii cred că inorogii înca mai există în regiuni extrem de îndepărtate, putând fi văzuţi numai de către oamenii de o virtute şi curăţenie a sufletului excepţionale.

În mitologia chineză, unicornul era un animal benefic ce venea printre oameni doar cu misiuni importante. Apariţia sa era vazută ca un semn bun, iar faptul că nu a mai fost văzut de multe secole arată că trăim într-o epocă în decădere. El va reapărea atunci când va veni timpul şi când bunătatea va domni din nou printre oameni. Numele chinez al inorogului Ki Lin este similar cu Yin Yang.

Se spune că unul dintre primii inorogi i-a relevat împăratului Fu His secretele scrierii, cu mai bine de 5000 de ani in urmă. Chinezii credeau de asemenea că inorogii pot prezice naşterea sau moartea unor oameni deosebiţi precum înţeleptul Confucius. În anul 551 î.e.n. mama lui Confucius fiind însărcinată a întâlnit în pădure un inorog care i-a dat o bucată de jad şi şi-a culcat capul în poala ei. Ea a ştiut atunci că acesta era un semn de la zei. Pe jad era o incripţie în care se vorbea despre marea înţelepciune de care va da dovada fiul ei. Confucius a fost într-adevar cel mai respectat filosof chinez. La bătrâneţe, se spune că a văzut şi el un inorog, înţelegând astfel că i se apropie sfârşitul.

În Geneză se spune că Dumnezeu i-a dat lui Adam sarcina să dea nume la tot ce îl înconjura. În unele traduceri ale Bibliei, inorogul a fost primul animal pe care Adam l-a numit, ridicându-l astfel deasupra tuturor animalelor din lume. Atunci când Adam şi Eva au părăsit paradisul, inorogul a mers cu ei devenind astfel un simbol al castităţii şi purităţii.
Existau în vechiul testament şapte referiri la unicorn, deşi acum există discuţii referitoare la aceasta. Şi Talmudul face referire la el. De-a lungul istoriei, biserica a ajuns să interpreteze inorogul în diferite feluri. În epoca medievală el a devenit chiar simbolul lui Hristos, cornul său simbolizând uniunea dintre Iisus şi Dumnezeu Tatăl. Faptul că apare în Biblie înseamnă că niciun creştin adevărat nu se putea îndoi de existenţa sa. Licorna apare în unele planşe din tratatele alchimice. Acest animal fabulos, al cărui simbolism este în legatură cu cel de-al treilea ochi şi cu Nirvana, cu reîntoarcerea la Unitate, era destinat să le indice iniţiaţiilor occidentali calea către aurul filosofal, şi anume transmutaţia interioară care are loc în procesul reconstruirii androginului primordial.

Inorogul simbolizează prin cornul său unic din mijlocul frunţii săgeata spirituală, raza solară, sabia divină a discernământului, revelaţia pătrunderii spiritului în natură, dar şi o punte între lumi. El reuneşte în sine cele două polaritaţi sexuale şi le transcede, de unde ideea de puritate şi de virginitate. Inorogul evocă întotdeauna ideea unei sublimari miraculoase a vieţii carnale şi a forţei supranaturale care emană din ceea ce este pur. Cornul său are virtuţi magice : decantează apele poluate, vindecă boli, detectează şi anihilează otrăvurile şi nu poate fi atins decât de către o fecioară. La British Museum din Londra, există un corn, despre care se spune că ar fi de unicorn şi pe care oamenii de ştiintă nu au primit permisiunea să îl studieze (cel puţin nu oficial).

Se spune că Inorogul se va întoarce. Aceasta poate fi doar o metaforă a ceea ce oamenii caută astăzi : adevărul, puritatea şi iubirea care s-au pierdut în umbra tehnologiei. Pentru a găsi Inorogul aşa cum l-au găsit stramosii noştri trebuie să ne întoarcem la ceea ce am învăţat, să renunţăm la orgoliul nostru de a stăpâni natura. Doar atunci îl vom gasi, la fel ca şi pe celelalte făpturi extraordinare din noi, ce abia aşteaptă să poată umbla iarăşi fără frică prin lume...

NOTA 10​
sonhos_paulocoelho1.gif picture by emdobrita
sonhos_paulocoelho1.gif picture by emdobrita

http://www.inorogul.ro/pagini/legenda_ro.php
**http://www.youtube.com/watch?v=LDjR2BEw5Po&feature=player_embedded#at=13**

Doru Diana
Olaru Ana-Maria

PERSONALITĂŢI, EXEMPLE , MODELE
Iisus din copilărie
de Vasile Voiculescu

http://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Voiculescu
http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/gradina.php