Sirene.jpg

ANIMAL FANTASTIC: SIRENA

Sirena este o fiinţă fabuloasă, din mitologia greacă, cu aspect de femeie, cu picioare şi aripi de pasăre, mai târziu cu coadă de peşte, care, prin cântecele ei, ademenea pe corăbieri în locuri primejdioase, unde aceştia îşi găseau moartea.


O legendă spunea că sirenele nu au voie decât la vârsta de 18 ani să iasă la suprafaţa apei. Ele călăresc pe cai de mare.
Prima menţiune documentară privind existenţa unor fiinţe jumătate peşte jumătate om, numite sirene, este în ''Odiseea '' lui //Homer//. Sirenele erau de obicei trei la număr, jumătate femei, jumătate păsări (sau peşti). Aveau voci minunate şi prin cântecul lor, atrăgeau marinarii, care, pentru a le auzi cât mai de-aproape, ajungeau să-şi sfărâme corăbiile de stânci. //Ulise//ar fi păţit la fel, dar, povăţuit de vrăjitoarea //Circe//, s-a legat de catargul corabiei, iar tovarăşii lui şi-au astupat urechiile cu ceară pentru a nu mai auzi cântecul sirenelor.

sireneb.jpgSimbol al ispitei, Sirena reprezintă partea demonică a femeii. Cântă cu voce melodioasă, acompaniindu-se din flaut sau harpă, ispitind oamenii, pentru care apropierea de ele însemna moarte. În mitologia populară romanească, Sirenele se mai numesc şi Faraoni. Se spune că se nasc din oamenii răi, blestemaţi de părinţi. Sirenele locuiesc în mare. Ele stau ascunse timp de şase zile, cât marea este furioasă, dar sâmbâta, când ea se odihneşte, sirenele ies la suprafaţă. În locul unde apăreau, marea se colora în dungi roşii, galbene şi albastre. Sirenele se adunau mai multe la un loc şi începeau să cânte frumos. Din aceste părţi ale pământului ne vin nouă cântecele, iar oamenii buni care le aud, le transmit mai departe. Sirenele erau dispreţuite de oameni pentru că nu puteau da naştere urmaşilor. O veche reprezentare a Sirenei se află pe paftaua de aur de la Curtea de Argeş (secolul al XIV – lea), ea reprezentând aici dragostea.
În Siria, cu 3000 de ani în urmă, se vorbea despre Atargata, mama reginei Semiramida. Zeiţa Atagarta era îndragostită de un păstor, muritor de rând, pe care însa l-a ucis. Ruşinată, a sărit într-un lac, pentru a lua forma unui peşte, dar apele nu au primit faptura divină. Primele reprezentări o arătau ca fiind un peşte cu cap şi picioare de om. În acest caz, Sirena apărea ca o faptură divină ca origine, dar care a preluat partea de rău, deci natura umană.
În legendele din Marea Britanie, Sirenele erau văzute ca fiinţe care aduc dezastrul sau provoacă nenorociri. Unele poveşti le descriu ca fiind gigantice şi urâte. De obicei, Sirenele erau privite ca femei, această asociere fiind încurajată şi de credinţa religioasă (care spunea că femeia aduce nenorociri, ea fiind şi cea care l-a tentat pe primul bărbat, Adam, să mănânce din pomul cunoaşterii, ceea ce a dus la alungarea oamenilor din Rai). În unele culturi europene, Sirenele erau văzute ca fiinţe care îndeplineau unele dorinţe ale trecătorilor. În anul 1967, pasagerii vaporului BC Ferry au declarat că au putut vedea o Sirenă la trecătoarea Georgia. Ei au descris-o ca fiind o femeie cu părul blond, stând pe o piatră şi mâncând un somon. Sirenele au influenţat foarte multe culturi, poate cel mai cunoscut exemplu fiind povestea scrisă de Hans Christian Andersen, „Mica Sirena“.
De curând însă, zoologii americani au fost confruntaţi cu rapoarte ciudate venite din Papua-Noua Guinee, rapoarte a căror calitate şi credibilitate era greu de contrazis. Antropologul Ray Wagner de la Universitatea din Virginia a strâns sute de mărturii ale păpuaşilor, care afirma că au vazut aşa-numiţii "oameni ai mării", fiinţe cu capete umane, jumatatea inferioară a corpului terminată cu o coadă asemănătoare cu a delfinilor.
Să sperăm că cercetările viitoare vor aduce mai multă lumina în acest sens...
ĨůßĬrËÅ ŞÍ VÍÅŢÄ..http://bianca93bc.blogspot.com/ -BLOGUL MEU

http://www.youtube.com/watch?v=A3qVAWFCYxI&feature=related
http://www.e-referate.ro/referate/De_la_noi_la_Cladova2007-03-19.html
http://www.mihaieminescu.ro/opera/poezia/sara_pe_deal.htm
http://www.dindragoste.ro/poezii-de-dragoste/lucian-blaga/iubire.php
http://www.referat.ro/referate/Morometii_de_Marin_Preda___prezentarea_romanului_7de8e.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Literatura_rom%C3%A2n%C4%83
http://www.poezie.ro/index.php/poetry/202359/index.html

Iubirea este armonia a două suflete care cântă împreună.( Gregory J.P. Godek) 3304398465_0639ce0884_m.jpg

Iubirea este atunci când sufletul începe să cânte şi florile vieţii tale înfloresc singure. (iubire.jpgRabindranath Tagore)

Iubirea nu este o relaţie între două persoane. Ea este un stadiu al conştiinţei tale. . (Osho in 'Revolutia interoara'lectie_de_iubire.jpg


Iubirea? Ce-i iubirea? se gândea el. Iubirea stă în calea morţii. Iubirea este viaţa. Tot, tot ce înţeleg, înţeleg numai pentru că iubesc. Tot ce există, există pentru că iubesc. Totul e legat numai de iubire. Iubirea este Dumnezeu şi, când mori, înseamnă că tu, o particică din iubire, te întorci la izvorul veşnic al tuturor lucrurilor. (Lev Tolstoi in 'Razboi si pace')Iubirea e un sărut furat, un zâmbet inocent, o îmbrăţişare pătimaşă... şi un suflet smuls din piept... (Octavian Paler)
3304398465_0639ce0884_m.jpg
Iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubeşti. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc. (Liviu Rebreanu in 'Jar')
don__t_take_my_heart_away.jpg


Dragostea consta in dorinta de a da ceea ce este al tau altuia si de a simti fericirea acestuia ca si cum ar fi a ta. (Emanuel Swedenborg)

Dragostea nu pune întrebări, deoarece, dacă începem să gândim, începe să ne fie frică. E o frică inexplicabilă, nu poate fi exprimată prin cuvinte. De aceea nu întrebi, faci. ( Paulo Coelho)

Dragostea care nu sfarseste la ofiterul starii civile are vicii de forma. (Liviu Rebreanu)
  • Ipostaze ale iubirii pornind de la nuvela 'De la noi la Cladova' de Gala Galaction


Gala Galaction este prozator, memorialist si traducator insemnat al literaturii romane.
Nuvela 'De la noi la Cladova' este o opera epica. In opera se nareaza intamplari care-l au ca personaj principal pe parintele Tonea.
Prin tema abordata in aceasta opera scriitorul se incadreaza in linia traditionalista a literaturii, dar prin procedeele artistice folosite trece alaturi de modernisti ca Al. Macedonski, T. Arghezi.
Nuvela trateaza tema iubirii si se realizeaza pe cateva motive cum ar fi cel al pacatului si cel al chemarii inalte. Cititorul afla despre zbuciumul sufletesc al lui popa Tonea in care s-a cuibarit un sentiment mistuitor, de care cauta sa se elibereze prin rugaciuni. Parintele Tonea este cuprins de dragoste pentru sarboaica Borivoje, tanara sotie a lui jupan Traico, prietenul sau credincios. Dragostea se instaleaza in sufletul preotului in mod fulgerator, aici facandu-se referire mai mult la iubirea ca fatalitate a destinului.
Popa Tonea i-a imprumutat bani lui Traico, si pentru a-si primii banii inapoi, trece Dunarea si merge la Cladova , gasind-o acasa numai pe Borivoje. Dupa ce si-a recapatat banii, popa Tonea afla, din putina romaneasca vorbita de sarboaica , de dragostea care i-o poarta.El simtind la fel, dar avand si obligatii fata de cele sfinte dar si de familie, ii spune ca este mare pacat si ca in afara unei iubiri ca pentru o sora sau ca pentru o fiica a Bisericii, altceva nu ii poate oferi.El se zbate intre sentiment si datorie, punand intrebari la ale caror raspunsuri nu poate ajunge , dar care arata fragilitatea fintei uname.
Afland ca Borivoje este bolnava, popa Tonea trece iar Dunarea si ajunge la capataiul femeii. Acum ceea ce nu fusese posibil in viata lor pamanteasca se realizeaza in rugaciune si credinta:'' Atat cat tinura rugaciunile introductive si zguduitoarea molifta de dezlegare, Borivoje fu fericita atat cat ar fi putut sa fie intr-o jumatate de veac!..''
Popa Tonea, iubind nespus dar neputand sa se abata de la menirea sa, inlesneste, prin rugaciuni, trecerea dincolo a sufletului femeii a care-i dragoste este interzisa , la care doar a visat , astfel aici aparand iubirea ca pasiune malefica, ca boala distrugatoare care duce inevitabil la moarte.
Borvoje mereu visa la acesta iubire, care pentru inceput crede ca va fi posibila , spera asta din tot adancul inima ei.Dorinta ei a fost spulberata si astfel, din suferinta pentru iubirea neimplinita​ a ajuns la moarte.Pentru ea a fost o iubire durerosa,fara margini , deoarece nu putea fi implinita, dar bucuria a fost nespusa pentru tanara sarboaica atunci cand, in ultimele clipe din viata sa, a stat alaturi de persoana pe care o va iubi mereu, popa Tonea.Dragostea a fost rugul pentru care ea a ars complet, purificandu-se.
Intre cele doua personaje a fost pusa Dunarea, al carei aspect a subliniat sentimentele. Momentul unicii fericiri a celor doi a fost ultima intalnire, fara de pacat, cu conditia atotdivina si atotcuratitoare.
Gala Galaction a reusit sa ilustreze prin aceasta nuvela, iubirea, sub mai multe forme,captand atentia cititorului prin impresionanta poveste de iubire neimplinita si prin sacrificiul facut de un preot pentru credinta.


PERSONALITĂŢI.EXEMPLE.MODELE"Iisus din copilărie" de Vasile Voiculescu

http://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Voiculescu

Poezii ale lui Vasile Voiculescu

http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/paradisuluipierdut.php

http://poezii.t2i.info/vasile-voiculescu/cu-domnul-la-masa/___
MIHAI EMINESCU

http://www.mihaieminescu.eu/ http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Eminescu
http://ro.wikipedia.org/wiki/Opera_poetică_a_lui_Mihai_Eminescu
http://www.referat.ro/referate/Viata_lui_Eminescu_4013.html
http://www.e-referate.ro/referate/Mihai_eminescu_(opera)_22005-03-18.html